top of page
toimiva työympäristö edistää työmotivaatiota
Toimisto-/työtilojen suunnittelu

  • Haluatko lisätä henkilökuntasi työviihtyvyyttä?

  • Tuntuuko, että työtilasi on rauhaton melun tai kaikuisuuden vuoksi?

  • Kaipaako työtilat uudelleen suunnittelua muuttuneiden työtapojen vuoksi?

 

Yrityksen strategiaa hiotaan ja suunnitellaan yleensä huolella selkeiden liiketoimintaan liittyvien tavoitteiden saavuttamiseksi. Niiden perustana ovat yrityksen arvot ja haluttu mielikuva markkinoilla. Kuinka usein nämä tavoitteet, arvot ja haluttu imago näkyvät myös yrityksen toimitiloissa? 

Yrityksen toimitilat ovat sen käyntikortti. Kuinka mukavaa onkaan kutsua yhteistyökumppaneita tapaamisiin, kun tilat ovat edustavat ja yrityksen toimintaan optimaalisesti suunniteltu.

 

Yrityksen toimitilat viestivät myös arvostuksesta henkilöstöön. Viihtyisät ja toimivat tilat parantavat henkilöstön motivaatiota ja työsuorituksia. Yrityksillä on ollut vaikeuksia saada henkilöstöään takaisin työpaikoille pandemian pakottaman etätyöskentelyn jälkeen. Tilannetta ei helpota, mikäli tilat lähityössä ovat epäviihtyisät ja huonosti suunniteltu.

 

Panostaminen tiloihin kannattaa myös rekrytointimielessä. Hyvistä työntekijöistä on tänä päivänä pulaa, joten toimivat ja viihtyisät tilat on hyvä valttikortti myös rekrytointimarkkinoilla.

Millainen on hyvin suunniteltu työtila?

TOIMINNOT

On hyvä miettiä ihan ensimmäiseksi mitä toimintoja tilassa tapahtuu. Tarvitaanko paljon tiimityötiloja vai enemmän tilaa hiljaiselle yksilötyölle. Käykö tiloissa paljon vieraita, palvellaanko asiakkaita paikan päällä vai puhelimitse. Yrityksen tärkeimmille toiminnoille pitää luoda parhaat mahdolliset olosuhteet. Tähän liittyy myös työergonomia.

AKUSTIIKKA

Kun tilan toiminnot on kartoitettu, on hyvä miettiä miten tila toimii akustisesti. Asiakaspalvelua puhelimitse hoitavia henkilöitä ei voi sijoittaa taukotilan kylkeen ja neuvottelutilat on hyvä erottaa muusta tilasta seinillä. Mikäli tila on avointa monitilaympäristöä, äänenvaimennus on syytä priorisoida ykköseksi. Tällöin on mietittävä tarkkaan miten tilaan saadaan riittävästi ääntävaimentavia elementtejä vähentämään kaikuisuutta ja estämään äänten epämiellyttävä kantautuminen tilasta toiseen. Tila koetaan kaikin aistein, ei vain visuaalisesti.

VÄRIT

Yrityksellä on yleensä oma visuaalinen ilmeensä. Sille on ehkä määritelty omat värit sekä logo. Näistä saadaan hyvä pohja myös yrityksen tilojen suunnittelulle. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, yrityksen tilat ovat sen käyntikortti. Yleisesti värien käytössä on hyvä huomioida millaisen tunnelman tilaan haluaa. Kaikista väreistä löytyy stimuloivia kirkkaita sävyjä sekä rauhoittavia pehmeämpiä sävyjä - riippuen siitä mikä sopii kuhunkin tilaan ja siellä tapahtuvaan toimintaan.

LUONTO

Viime vuosina biofiilinen suunnittelu on noussut otsikoihin tilasuunnittelussa. Biofilia tarkoittaa rakkautta luontoon ja kaikkeen elävään. Ihminen on aikojen alussa elänyt keskellä luontoa, mutta nykypäivänä elämme pääasiassa kaupunkiympäristössä ja suurimman osan aikaamme sisätiloissa - ja kärsimme mm. stressitä ja unettomuudesta. Stressiä ja siitä seuraavia fyysisiä oireita on tutkittu paljon ja todettu, että luonnolla on suuri merkitys palautumiseen. Jo parinkymmenen minuutin kävely metsässä laskee verenpainetta. On siis ymmärrettävää, että luontoelementtien käyttö tilasuunnittelussa myös kannattaa. Ei meidän tarvitse rakentaa 'sademetsää' toimistoon, mutta esimerkiksi viherkasvien sopiva määrä ja luonnolliset materiaalit sekä värit luovat viihtyisän ja miellyttävän ympäristön.

Olisiko aika tehdä toimitiloistasi yrityksen imagon kruunu?

 

Suunnitellaan yhdessä juuri teidän yritykselle sopivat toimivat ja viihtyisät tilat. Aina ei tarvitse tehdä valtavaa remonttia - joskus jo sopivalla face-liftillä saadaan aikaiseksi haluttu muutos.

Omaa työtäni ohjaa yllä olevat asiakokonaisuudet eli toiminnot, akustiikka, värit ja luontoelementit. Juuri tuossa järjestyksessä.

Jos tunnet, että asia on teillä akuutti ja toimintamallini miellyttää, ole yhteydessä. Sovitaan veloitukseton kartoituskäynti, jonka perusteella teen projektikohtaisen tarjouksen. Yksittäiset, pienemmät työt voidaan toteuttaa myös tuntityönä, tuntiveloitus 80 €/h. 

bottom of page